En reslig byggnad med
lyxrestaurang i pannlampan

Alessandro Ripellino beskriver Kajplats 6 som ett hus med ”hög panna” och ”skrovlig kostym”. Det ljusa i kavajtygets mönster står ut medan det mörkare trycker sig mot huskroppen. Man kan också likna mönstret vid barken på ett träd. Den skrovliga ”kostymen” täcker hela fasaden och består av ömsom vita blanka stavar, ömsom lerfärgade matta plattor, allt i keramik. Ju närmare man kommer desto tydligare blir reliefen och upplevelsen av ytan skiftar.

Från början skulle fasaden utgöras av prefabricerade betongblock. På grund av det överhettade prisläget i prefab-industrin var man tvungna att ändra sina planer. Ripellino hittade snabbt en ny lösning och är nu ännu nöjdare än förut. Det kostymklädda huset kommer att bli ståtligt. Hela tjugofem våningar bostadsrätter och på den tjugosjätte en inglasad lyxrestaurang, som en pannlampa på toppen, med en fantastisk utsikt över vattnet. På bottenvåningen ska samma restaurang ha en bakficka. Kostymliknelsen igen!

Förut var berget som reser sig bakom det växande kvarteret den högsta utsiktspunkten på den här sidan Årstaviken. Nu har berget fått sällskap av en grupp höga hus som spanar ut över vattnet mot Tantolunden.

Flera olika arkitektfirmor har fått i uppdrag av JM Bygg att rita ett eller flera hus här på Sjövikskajen, mellan Årstaskogen och Liljeholmen. Området tillhörde tidigare Vin & Sprit och är ett av många exempel på hur industri- och lagerlokaler flyttar för att ge plats åt bostäder.Förut när man kom joggandes från Skanstull tog vägen slut här. Nu möts man av en välmående ny stadsdel istället.

Sjövikskajen sitter ihop med Skanstull via Årstadal och Liljeholmskajen. Åt andra hållet pekar området mot Årstaskogen och Årsta. Förut när man kom joggandes från Skanstull tog vägen slut här. Nu möts man av en välmående ny stadsdel istället. Så fort våren kommer befolkas de populära bryggorna av soldyrkare.

Arkitekt Nanna Thelander:

– Kajplats 6 innergård har ett trädäck inspirerat av träbryggorna vid vattnet. Ett stort ”vårdträd” växer genom ett stort hål i däcket. Uteplatserna är ”innanför barken”, träklädda, liksom karvade i veden. Inomhus har vi valt ljusa färger och naturmaterial som trä och sten. Restaurangen har glasväggar och upp till 8 meter i takhöjd.

Arkitektkontoren som ritat de höga husen vid vattnet har också fått i uppdrag att rita varsitt så kallat ”berghus”. Flavia Cozma, arkitekt på Ripellino Arkitekter, berättar:

– Berghuset intill Kajplats 6 är ett hus i olika gröna kulörer, som en bit av den mossklädda branten eller en förlängning av Årstaskogen. På taket finns en förskolegård med en bro som leder till Årstaskogen.

TEXT

Sara Teleman

FOTO

Mikael Olsson

Under 2017 tillhör stora delar av kajen fortfarande byggjobbarna. Här finns en bygghund också, med egen skyddsväst. När vi pratar om detta säger en av arkitekterna, Jon Bossuyt, till Alessandro Ripellino:

– Vad är det du alltid brukar få höra, Sandro?

– ”Kom till saken, din jävel!”

Ja, kom till saken:

Kajplats 6 är ett mycket typiskt Ripellino Arkitekter-hus. Ett högt hus, ett ljust hus och ett hus med kostym som gör att det syns på långt håll. ■